9 maart: Kunstclub bezoekt Andreaskerk te Heerlen

Onze gids was wederom Léon van Loo.

De architect Laurens Bisscheraux heeft deze kerk gebouwd (1977) vanuit zijn eigen visie op religie en kerk. Hij wilde terug naar de basis van het geloof: een kerk die als een nieuw geplante graankorrel vanuit de aarde zou gaan groeien.

Hij noemde de kerk in eerste instantie “de kamer van Gabriël”. De engel Gabriël bracht de blijde boodschap aan Maria en was daarmee de schakel tussen het oude en nieuwe verbond.

Doordat het bisdom deze naam niet accepteerde werd het Andreaskerk.   

In de kerk is heel veel symboliek te vinden: het plafond is geschilderd in regenboogkleuren de regenboog is immers de verbintenis tussen God en aarde; het altaar staat niet op een verhoging – de priester staat tussen de mensen; 12 Romeinse cijfers verwijzen naar de stammen van Israël; het tabernakel is van glas, etc.

De elementen aarde, vuur, water en licht spelen allemaal een rol in en om de kerk.

Laurens Bisscheraux werkte samen met kunstenaar Rob Takens. Hij ontwierp de opvallende deuren waarop (zijn eigen) voeten te zien zijn: de verbinding tussen hemel en aarde in tegengestelde beweging, omhoog en omlaag. Ook  het Mariabeeld gemaakt uit Limburgse löss is van zijn hand.

Kortom: deze Andreaskerk is een pareltje en zeer zeker een bezoek waard.

Na deze leerzame en interessante rondleiding werd er bij een kopje koffie nog gezellig nagepraat in  restaurant De Admiraal.