Bezoek Basquiat, dinsdag 2 april.

Kunstclub bezoekt de tentoonstelling Basquiat, the artist and his New York scène.
Van de gids kregen we uitleg over de werken die door Basquiat gemaakt zijn gedurende de tijd (1979-1980) dat hij in een klein appartement in East Village New York samenwoonde met Alexis Adler. In zo’n zelfde nagebouwde ruimte met ramen die op East Village uitkeken hingen zijn werken. Toentertijd was hij voornamelijk met graffiti bezig. Samen met een andere kunstenaar gebruikte hij de tag (handtekening) SAMO c ; same old shit. De teksten op de graffiti zijn vaak sarcastisch en een aanklacht tegen de maatschappij. Maar ook vaak onbegrijpelijk en onsamenhangend; losse teksten, woorden.
Op zijn werken kom je veelvuldig een kroon als een soort aureool tegen waarmee hij aangaf wat hij belangrijk vond. Ook tanden en lichaamsdelen spelen een grote rol in zijn werk.
Er waren ook werken te zien van andere kunstenaars die samen met Basquiat in een voormalige massage salon in Time Square experimenteerden. In de Times Square Show liet hij zijn werken voor het eerst zien aan publiek. Dit werd zijn grote doorbraak.
Na 1980 heeft hij, tot zijn dood in 1988, zo’n duizend werken achtergelaten, waarvan er 4 in Heerlen hangen. King of Egypt ll en lll, Ishtar, Beast en Untitled.
Voor ons was het interessant om kennis te maken met de kunstenaar Basquiat, maar zijn kunst begrijpen is een andere zaak.