De schat van Simpelveld, donderdag 28 februari.

DOp 28 februari gingen 30 leden van de kunstclub op bezoek bij Huize Loreto om de geweldige collectie van de Schat van Simpelveld te bekijken. We werden in drie groepen verdeeld en elke groep kreeg een eigen gids. Na de uitleg in de kerk, mochten we de door de zusters van het Arme kind Jezus gemaakte kerkelijke textilia bekijken: van priesterkleed tot altaarkleed. De ongekend hoge kwaliteit van de stukken, waar soms tientallen jaren aan is gewerkt, maakt dat de collectie tot de absolute wereldtop behoort.
Daarna bezochten we de wassen beelden, die de zusters maakten. De soms levensechte figuren van was werden verkocht naar vele landen. Het museum heeft een aantal groepen gerestaureerd en in oude luister hersteld. Daarnaast kregen we inzicht in het maakproces van deze kunstwerken.
Ook kregen we een indruk van het kloosterleven, waarin de zorg voor kinderen centraal stond. Tot slot namen we een kijkje in de schatkamer, waarin de meest uitzonderlijke en waardevolle exemplaren te vinden zijn: schilderijen, gouden kelken, met diamanten bezette monstransen en middeleeuwse sculpturen.