Excursie Chateau St. Gerlach, donderdag 12 september.

Donderdag 12 september hebben we, met 28 dames, een rondleiding gemaakt door de gebouwen en tuinen van dit prachtige chateau o.l.v. een gids. Ondanks het feit dat de meesten van ons het chateau al vaker bezocht hadden, wist de gids ons toch nog te verrassen met nieuwe feiten.
Het huidige chateau was bv vroeger eerst een boerderij en later een klooster voor adelijke zusters.
De schilderijen in het chateau zijn gesponsord door Petrus Regout, bekend van de porseleinfabriek toendertijd. In de prachtige kerk is op de fresco’s  het leven van Gerlachus uitgebeeld, hij stelde zijn hele leven  in dienst van de armen.  Wisten jullie ook dat hij getrouwd is geweest en bevriend met Hildegard von Bingen?
Ook het gordijn in de kerk, van waarachter de nonnen de mis bijwoonden, was goed zichtbaar. Het prachtige mozaiek in de zijkapel, gemaakt door mevr. Van Vlijmen en  geheel gesponsord door Camile Oostwegel, vertelt ook het leven van Gerlachus en verwijst naar het prachtige natuurgebied van Ingendael.
De huidige bistro was vroeger het huis van de prior en later de baron.
Na de mooie bibliotheek en natuurlijk het beroemde gat in de spiegel bewonderd te hebben,  liepen we naar buiten en vertelde de gids nog het verhaal achter de waterput, die  nog goed zichtbaar is.
Als afsluiting van deze interessante excursie hebben  we met enkele dames nog koffie gedronken in het Burgemeester Quickshuis op het terrein van het chateau.