Excursie Hasselt, dinsdag 22 oktober.

KOm precies 8.50 uur stonden 51 dames bij het station in Landgraaf. De bus zou om 9.00 uur vertrekken naar Hasselt. Maar de bus was er niet en dat waren we niet gewend. Desondanks mocht dat de pret niet drukken. Even na half tien vertrokken we met een chauffeur, die niet helemaal op de hoogte was van de snelste route. Uiteindelijk arriveerden wij om 11.00 uur in Hasselt. Te laat voor de koffie, maar op tijd voor de rondleiding in het modemuseum.
Wij werden in drie groepen verdeeld en de rondleiding kon beginnen. De gidsen waren enthousiaste vertellers. Het thema van de tentoonstelling was “SMUK, decoratie in de mode”. Er werd een wereld vol pracht en praal vertoond, van historische en hedendaagse versiertechnieken, die de luxemode zo typeren. Er werd kleding getoond, accessoires en couture versierd met borduursels, pluimen, parels, stenen, pailletten, schelpen en andere curiosa. Het verhaal van SMUK start in de achttiende eeuw: het hoogtepunt van het gedecoreerde kledingstuk en het moment waarop zelfs de heren zichzelf rijkelijk uitdosten met geborduurde jassen en vesten.
De industriële revolutie in de negentiende eeuw bracht alles in een stroomversnelling. De verschillende exclusieve technieken kregen een machinale variant. Ook belichtte de expo de meest experimentele technieken van de laatste jaren zoals lasercutting en 3D-printing. Het was een boeiende rondleiding, die tot half één duurde. Toen kwamen de koffie en een chocolade croissant alsnog.
Na enkele uurtjes vrije tijd begonnen we om 15.00 uur vanaf het VVV gebouw, in België heet dat: Toeristisch Onthaal, aan  de PROEVERTJESWANDELING. Ook nu weer o.l.v. drie gidsen, die ons eerst de geschiedenis van Hasselt vertelden en daarna leuke straatjes, pleintjes, gebouwen en beelden lieten zien. Onder andere zagen we het Jenevermeisje en het Speculaasmannetje. Uiteraard met de daarbij behorende verhalen.
In het Jenevermuseum konden we jenever of likeur proeven, bij chocolatier BOON de heerlijke chocola en als afsluiting bij Het Smaakhuis, een mooi bewaard herenhuis, werden we getrakteerd op een kopje Hasseltse koffie met speculaas of een Belgisch biertje. Daarna was het helaas weer tijd om huiswaarts te gaan, met veel Hasseltse herinneringen. Het was weer een geslaagde excursie van ons Vrouwengilde.