Excursie : Kunstclub naar Vlodrop en Roermond

6 Mei brachten we een bezoek aan MERU ( Maharishi European Reseach University) in Vlodrop en het Cuypershuis in Roermond.

MERU is sinds 1984 gevestigd in Vlodrop. Centraal staat de ontwikkeling van bewustzijn door Transcendente Meditatie. MERU baseert haar kennis op de Veda`s, de oudste kennisbron van de mensheid, en verifieert deze kennis met de meest moderne wetenschappen en technieken zoals EEG`s en hersenscans. Bij MERU zijn de afgelopen 25 jaar programma`s ontwikkeld voor de verbetering van alle levensgebieden, zoals bijvoorbeeld gezondheid, wonen en onderwijs. Een beoogd doel is ook om door middel van Transcendente Meditatie een positieve invloed te bewerkstelligen op sociale relaties en de wereldvrede.  Men houdt zich dus niet bezig met een bepaalde geloofsrichting (zoals sommigen van ons dachten) en het is zeker ook geen sekte of iets dergelijks. In MERU verblijven gemiddeld 200 gasten uit alle delen van de wereld. Zij nemen allemaal deel aan de programma`s die er ontwikkeld zijn.

We kregen uitgebreide informatie en werden gastvrij ontvangen met koffie en vlaai. Voor MERU was 6 mei een heel spannende dag. Op die dag zou namelijk uitsluitsel van de Raad van State komen over grote uitbreidingsplannen die MERU in Vlodrop wil realiseren. Na 18 jaar plannen maken en procedures doorlopen was het 6 mei feest: er mag gebouwd gaan worden! Het was heel bijzonder dat het grote nieuws tijdens onze aanwezigheid binnenkwam en dat we getuige mochten zijn van de enorme opluchting en blijdschap. Overigens is er elke zondag om 15.00 uur een rondleiding van 1,5 uur bij MERU.

`s Middags stond er nog een rondleiding in het Cuypershuis in Roermond op het programma. Roermond is dé stad van architect en ontwerper Pierre Cuypers. Hij is er (in 1827) geboren en getogen en heeft er lang gewoond en gewerkt. Zijn omvangrijke oeuvre bestaat uit gebouwen, interieurs, kunstvoorwerpen en meubels. Met zijn werk heeft hij de horizon, het stadsbeeld en het binnenhuis van Nederland in de 19de eeuw stevig bepaald. Hij ontwierp en bouwde bijvoorbeeld het Rijksmuseum en het station in Amsterdam. Hij was voor zijn tijd een vooruitstrevende en sociale ondernemer, met aandacht en zorg voor het welzijn en de gezondheid van zijn vele werknemers. Cuypers wilde destijds al een museale presentatie van zijn werk inrichten. In 2011 werd met de opening van het Cuypershuys dit streven van een gedreven, eigenzinnig en energiek kunstenaar realiteit. De rondleiding was goed, zeker voor een eerste kennismaking. Het museum is een prachtig gebouw, met een mooie afstemming tussen oude/authentieke en moderne elementen. Je treft er nog heel wat sporen aan van wat in dit huis gebruikt, ontworpen en gemaakt is, zoals een atelier, maquettes, meubels, beelden en de droogkamer voor het hout. Het nodigt zeker uit om terug te gaan en met aandacht alles nog eens te lezen en te bekijken.

Deze excursie dag werd georganiseerd door de kunstclub en de excursiegroep samen. Dat gaan we vaker doen. Met een tevreden gevoel, dat zo te zien ook gedeeld werd door de 44 leden die met ons meegingen, kwamen we rond 18.00 uur weer in Landgraaf aan.

José Collaris, ook namens Hannie Kleijnen en Cilly van der Zee

[nggallery id=72]