Excursie naar Kamp Vogelsang plus de kerstmarkt in Monschau, vrijdag 30 november.

Het was een geslaagde dag! Zelfs het weer heeft goed meegewerkt. Pas na 16.00 uur begon het wat te regenen.

Het huidige Kamp Vogelsang is als “NS-Ordensburg Vogelsang”, een van de grootste bouwwerken van het nationaalsocialisme, in 1935 gestart met het opleiden van jonge mannen tot de elite voor de führer, een politieke school. De architectuur moest het nationaalsocialisme en het daarbij behorende gevoel van superioriteit laten stralen. Na de 2e Wereldoorlog werd het militair oefenterrein voor het Belgische leger. Sinds 2006 ontwikkelt zich hier Vogelsang IP (Internationale Plaats): een plek voor tolerantie, diversiteit en vredig samenleven. Vogelsang is nu ook het centrum van het Nationaalpark Eifel, en waar je kunt wandelen en fietsen.
Na de koffie met appeltaart werd onze groep verdeeld over 2 gidsen, een Belgische oud-veiligheidsofficier ter plekke en een huisarts met grote historische kennis. Beide gidsen waren erg goed. Er zijn verschillende soorten rondleidingen door de gebouwen en de tentoonstellingen over historie en natuur, ook gecombineerd met wandelingen in het Nationaalpark. Bij ons maakte de door het Belgische leger ingerichte filmzaal grote indruk: een enorme zaal voor 1000 mensen. Deze zaal wordt nog steeds als concertzaal gebruikt: Brings uit Keulen was er pas nog. De gids moest ook deze deur ontsluiten: hij vertelde dat alle gebouwen altijd afgesloten zijn vanwege rechtsradicalen die menen dat zij in deze voormalige nazi-gebouwen thuis horen.
Naar Kamp Vogelsang gaan zeker nog mensen terug, we hebben maar een deel kunnen zien. We volgden een rondleiding van 1,5 uur want daarna stond de kerstmarkt in Monschau op het programma, en een hapje eten in een van de vele restaurantjes. De glühwein smaakte prima. Aan de tasjes op de terugweg te zien, waren er ook leuke kerstspulletjes verhuisd van Monschau naar Landgraaf. In de pendelbus van 16.30 uur terug van Monschau naar de bus die enkele km’s verder moest parkeren, stonden we als haringen in een ton, omvallen konden we echt niet ! Maar iedereen was er om 16.55 zodat de bus op tijd kon vertrekken en om 18.00 uur waren we, tevreden over de chauffeur, terug in Landgraaf.
Het was een zeer informatieve rondleiding en een gezellige dag.

Vogelsang:

Monschau: