Interview 1Landgraaf met Betty de Zwaan

Door Sandra Schols 

Het gaat om samenzijn!

Met ruim 400 leden is het Vrouwengilde Landgraaf met recht de grootste vereniging in de gemeente. Al ruim 44 jaar kunnen dames van alle leeftijden hier terecht voor het onderhouden van sociale contacten, vrijetijdsbesteding en educatie.

Het Vouwengilde is ooit opgericht door een aantal energieke dames die een ontmoetingsplaats wilde creëren voor vrouwen van alle leeftijden. Even ontsnappen aan het dagelijkse leven met de kinderen, boodschappen doen, koken of poetsen. Een fietsclub, een wandelclub, een zanggroepje, een clubje voor kunstliefhebbers voor iedereen is er wel iets te beleven binnen het gilde. Voorzitster Betty de Zwaan is al geruime tijd verbonden aan de vereniging. “Voordat ik verhuisde naar Landgraaf was ik al lid van een vereniging elders in het land” begint Betty haar verhaal. Mijn zus woonde al lang in de gemeente Landgraaf. Toen ik hier kwam wonen vond zij het een leuk idee om samen iets te gaan ondernemen. Met haar ben ik lid geworden van het gilde. Het is een ideale manier om sociale contacten op te doen of om samen met anderen je hobby te bespreken. Mensen met dezelfde interesses hebben heel wat gespreksstof”, lacht ze. Hoewel steeds meer clubs en verenigingen het aantal leden zien teruglopen, lijkt het Vrouwengilde daar tot op heden nog geen last van te hebben. “Wij krijgen nog steeds veel nieuwe leden. Denk aan dames die met pensioen gaan of die enthousiast worden gemaakt door mensen die al lid zijn. Onze leden zijn op zoek naar gezelligheid of gewoon een plaats waar ze hun hobby samen met anderen kunnen uitoefenen. We hebben verschillende clubjes die ook allemaal apart van elkaar lezingen of excursies plannen. De wandelclub heeft recent nog een lange wandeling gemaakt met een natuurgids. Tijdens zo’n tocht steek je dan ook nog veel op”, lacht de voorzitster. Vrouwen van alle leeftijden zijn verbonden aan het gilde. Een jaarlijkse contributie zorgt ervoor dat deze dames gezellig samen hun hobby of interesses kunnen delen. “De leeftijden variëren momenteel van 55 tot en met 95 jaar. Dat is een leuke groep dames bij elkaar. De jaarlijkse contributie volstaat al om deel te nemen aan een groot aantal activiteiten, maar voor excursies op locatie of workshops moeten de leden zelf nog bijbetalen. Gelukkig worden de excursies nog altijd drukbezocht. We hebben het aantal deelnemers wel wat zien dalen tijdens de crisis, maar dat was niet al teveel. De dames moeten nu vaker een keuze maken. Het kan niet altijd meer allemaal. Vierkeer per jaar komt het gros van de leden bij elkaar. Dat is tijdens de kerstviering voor de kerst, tijdens de algemene ledenvergadering, bij de sluiting van het seizoen in mei en bij de opening in september” zegt Betty. Voorheen kende het Vrouwengilde net zoals vele verenigingen een seizoen van een aantal maanden waarin alle activiteiten plaatsvonden. “Tegenwoordig zie je steeds vaker dat de clubjes ook in de zomervakantie samen dingen gaan ondernemen. Veel mensen gaan niet op vakantie of juist later in het jaar. Het is dan ook leuk om te zien dat de dames ook dan van alles gaan ondernemen.”

Het vrouwengilde beëdigd ook ieder jaar op internationale vrouwendag, een dame uit de gemeente Landgraaf. Een jaar lang mag zij de titel ‘Vrouw van het jaar’ dragen.