Kunstclub bezocht tentoonstelling “Vincent van Gogh-Edvard Munch.”

Verslag door Truus Schröter

Op 30 november j.l. bezocht een groep van 37 vrouwen de tentoonstelling  “Vincent van Gogh-Edvard Munch.”
De levens van beide kunstenaars hebben opvallend veel raakvlakken. Ze hebben elkaar niet ontmoet, maar Munch zal zeker een aantal werken van Vincent van Gogh gezien hebben. Er waren ruim 100 werken tentoongesteld, waaronder “de Schreeuw” en de “Sterrennacht boven de Rhône” door beide schilders op doek gebracht zijn.

We troffen helaas slecht weer. Verzameld werd op het perron van Landgraaf, anderen stapten in Heerlen op de trein. We gingen met de trein en reisde als groep of via de keuzedag van het abonnement. Hannie Kleijnen had gezorgd dat de reis tot in de puntjes was voorbereid en in de Wijzer van november uitgelegd. Voor iedereen was er een envelop met de persoonlijke e-ticket, dagindeling, een plattegrondje.

We reisden van Landgraaf via overstap in Heerlen en Sittard naar Amsterdam Centraal. Aankomst 11,52 uur. Tot Amsterdam als groep, daarna gesplitst in wandelaars en vervoer met de tram. Ieder had nu de gelegenheid om te lunchen.

Om 14.15 was iedereen terug. Als groep hadden we een aparte ingang, waar ook onze (natte!) jassen etc. achtergelaten werden. De museumkaarten werden ingenomen. Daarna werden de  tickets en de multimediatour voor iedereen geregeld zodat je zelf op eigen gelegenheid de tentoonstelling kon bezoeken.

De afspraak werd gemaakt om rond half 5 weer te verzamelen. Het museum sluit om 5 uur.  Het was druk, er waren veel groepen aanwezig, maar niet te druk om in je eigen tempo de ronde te lopen. Veel buitenlanders, ook leerlingen van scholen in groepen.

Het museum zelf is al een bezoek waard. Naast de vele van Gogh doeken, die tot de vaste collectie behoren, kregen we werken te zien, die voor deze speciale tentoonstelling uit andere musea afgestaan waren.

Aan het begin van de tentoonstelling was er een korte film met uitleg. Het gebruik van de mediatour was even wennen, maar bleek duidelijk en goed te volgen. .

Als contrast waren meerdere werken van Van Gogh en Munch naast elkaar gehangen zodat de overeenkomst maar ook het verschil in werkwijze getoond werd.
Een prachtige tentoonstelling zeer de moeite waard om te bekijken.

In het museumwinkeltje was voor de liefhebber een uitgebreide collectie boeken, posters en ander materiaal te koop.
Verzameld werd rond half 5. We kregen onze jassen etc. weer terug, nu nog de treinreis naar Landgraaf.
Een gedeelte van de groep was alvast richting trein, een ander groepje ging met de tram naar Amsterdam Centraal en nam nog even tijd voor koffie, een maaltijd etc.

Al met al kunnen we terug kijken op een zeer geslaagde excursie: een museumbezoek om aan te bevelen!

Petje af voor al het werk dat vooraf ging aan dit tripje. Het was perfect.

slaap schreeuw   munch-starry-nightkleinvgoghklein