Kunstclub: bezoek Museum Land van Valkenburg.

Op 17 april bezochten 11 kunstclubleden het Museum Land van Valkenburg, met name de tentoonstelling “Terug naar Kasteel Oost”.

Onze gids, mevrouw Resi Vervoort, hield een boeiende lezing over het ontstaan van de kunstenaarsgroep van Kasteel Oost tijdens de Tweede Wereldoorlog, een generatie bevriende kunstenaars die aan de Duitse Kulturkammer wilden ontsnappen en in het gastvrije Limburg een goede schuilplaats tijdens de oorlog vonden.

In 1942 arriveerden daar op de fiets Teun Roosenburg met twee vrienden Piet Damsté en Hanni Rädecker. Jopie Goudriaan voegde zich bij hen en trouwde met Teun Roosenburg.
Het echtpaar Roosenburg maakte van Kasteel Oost een trefpunt voor andere kunstenaars tijdens en ook na de oorlog. Hans van Norden, Nicolaas Wijnberg en Herbert Fiedler bleven ook later regelmatige gasten van Teun en Jopie Roosenburg. Samen met Limburgse kunstenaars onder wie Rob en Marijke Stultiens, Charles Eyck, Jacques Vonk en Daan Wildschut vormden ze één grote kunstenaarsfamilie. Een bindende factor vormde het Zuid-Limburgse landschap, waarvan ze hielden en dat door velen van hen is uitgebeeld. Deze bloeiende Zuid-Limburgse kunstperiode herleefde in Museum Land van Valkenburg. Op de expositie ‘Terug naar Kasteel Oost’ waren zoveel mogelijk kunstenaars die op kasteel Oost verbleven, met topwerken vertegenwoordigd. Kasteel Oost groeide vooral ook na de oorlog uit tot één grote kunstenaarsfamilie. Ook andere vormen van kunst speelden een grote rol: muziek, dans en literatuur.

Na de lezing kregen wij een rondleiding door de expositieruimten. Heel apart was, dat de dochter van één van de schilders (Hans van Norden) ook aanwezig was. Zij wist heel veel te vertellen, omdat zij een groot deel van haar jeugd in Kasteel Oost had doorgebracht. Na de rondleiding was er nog gelegenheid een documentaire te bekijken van Hans van Helmond en Cor Leverdingen die een beeld gaf van de betekenis die de kunstenaars van Kasteel Oost hebben gehad voor de kunst in Zuid-Limburg.

Ik ben ervan overtuigd dat alle 11 aanwezigen het een geslaagde kunstmiddag vonden.

Hannie Kleijnen-Maassen.

[nggallery id=54]