Kunstclub bezoekt tentoonstelling Mark Rothko

Onze Kunstclub bezocht  de tentoonstelling Mark Rothko in het Gemeentemuseum den Haag op 21 januari 2015

Na zoveel gezien te hebben op tv en veel artikelen in de kranten over deze tentoonstelling was het toch zaak dat ook de Kunstclub een bezoekje ging brengen aan dit fenomeen. De meningen waren verdeeld maar uiteindelijk waren er toch liefhebbers die er graag de treinreis voor over hadden. Met voor iedere deelnemer een eigen audiotour kon je in je eigen tempo de zalen rond.

In aanvang veel figuratief werk zodat je de opbouw van de carrière van deze schilder kon zien. De grote doeken met de kleurvlakken waren echter in de meerderheid. Heel beeldend was de stem in je oor van de audiotour over deze grote kleurvlakken. Zoals in de kranten en op tv werd gezegd: “ je wordt a.h.w. in het doek gezogen”, en : “het is een bijna religieuze ervaring” en sommige: “ik was tot tranen toe geroerd” klinkt wel allemaal heel emotioneel. Maar zelf deel ik deze ervaring niet. Te nuchter misschien??

Wel vond ik bepaalde doeken met kleurvakken heel mooi en had deze tentoonstelling niet willen missen. Ook was de tour niet zo lang tot teleurstelling van een enkeling. Je was binnen het uur al klaar. Sommige deelnemers wilden nog verdere tentoonstellingen in het museum bekijken en anderen gingen liever nog even de stad in. Met de trein verliep alles op rolletjes en allemaal zijn we met een goed gevoel weer thuis gekomen.

Betty de Zwaan

[nggallery id=66]