Kunstcyclus 2016

Al voor de elfde keer verzorgde Léon van Loo de kunstcyclus voor het Vrouwengilde en voor de derde keer in sfeercafé Belvauer in Nieuwenhagen met de lekkere aangeklede koffie.
Ook dit jaar had Léon weer prachtige presentaties. N.a.v. de tentoonstelling afgelopen voorjaar in Den Bosch, kwam Jeroen Bosch uitgebreid aan de orde. Ook over Sir Lawrence Alma Tadema wist Léon veel te vertellen: een Friese schilder, die voor de liefde naar Londen vertrok en zich liet naturaliseren tot Engelsman. In 1899 werd hij zelfs geridderd.
Er werd uitgebreid stil gestaan bij Frans Masereel, een Vlaamse graficus en houtsnijder. Het moderne leven in de grote steden tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw is door hem in houtsneden weergegeven. Hij maakte eigenlijk stripverhalen zonder tekst. Zeer indrukwekkend.
Verder werd de bij velen onbekende Gerard de Lairesse besproken. Rijksmuseum Twenthe geeft hem momenteel met de tentoonstelling Eindelijk! De Lairesse de plek terug die hij verdient: als één van de meest invloedrijke en bewonderde kunstenaars van de Nederlandse Gouden Eeuw.
In mei van dit jaar organiseerden de excursieclub en de kunstclub een rondleiding langs StreetArt in Heerlen. Tijdens de kunstcyclus liet Léon zien hoeveel kunstwerken er in een korte tijd weer bij zijn gekomen. Om je heen kijken in Heerlen loont!
En dan Mainz met de prachtige Dom en de Sankt Stephanskirche. In deze laatste zijn op één na alle ramen door Marc Chagall gemaakt. Met één woord: prachtig!

Ik denk dat alle 38 deelnemers aan de kunstcyclus 2016 ook dit jaar weer genoten hebben van de informatieve en gezellige bijeenkomsten.

Wellicht volgend jaar weer.

Hannie Kleijnen.

foto-1 foto-2-alma-tadema foto-3 foto-4 foto-5 foto-6-marc-chagall