Lezing historisch eten op 9 oktober 2014

Hans Bilo vertelde ons over het leven en eten van de afgelopen 2000 jaar. Daarbij werd dieper ingegaan op historische/vergeten groenten, op de mijnwerkersperiode  en op de tweede wereldoorlog/bezetting/bevrijding.

Het thema was een ode aan de moeders, echtgenotes en oma’s, die er altijd voor zorgden dat er (goed) eten op tafel stond. Vaak wisten zij van “niets” iets lekkers te maken. En om alles zo inzichtelijk mogelijk te maken, kwamen er allerlei hapjes langs van vóór de Romeinse tijd, de Romeinse tijd, de middeleeuwen en diverse periodes hierna, tot en met de mijnwerkersperiode.

Als ik goed geteld heb, waren dat meer dan 20 verschillende lekkernijen. En alles zelf gemaakt door Hans Bilo. Wat hebben we gesmuld! Hans kreeg dan ook terecht een daverend applaus na afloop. Als klap op de vuurpijl kreeg iedereen ook nog een pakketje met de recepten mee naar huis. Het was wederom een zeer geslaagde avond, volledig gesponsord door het Bestuur van het Vrouwengilde.

Hannie Kleijnen.

[nggallery id=62]