Nieuwjaarsbijeenkomst, dinsdag 8 januari (met “Van String tot String”).

Maar liefst 104 leden kwamen om elkaar het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Ondanks het feit dat men in het café kon wachten, gaf men er de voorkeur aan in de gang te wachten, totdat de zaal gereed was.
De voorzitter Betty de Zwaan heette iedereen welkom, er werd met Prosecco getoost en aansluitend gaf mevrouw Erna Siebens uit Antwerpen een lezing over het ondergoed door de eeuwen heen: VAN STRING TOT STRING. We leerden dat de Egyptenaren 5000 jaar voor Christus al een string droegen: het was waarschijnlijk een ceintuur, die met een band tussen de benen op z’n plaats werd gehouden. Verder droeg men niets. Naarmate de eeuwen vorderden, nam de hoeveelheid ondergoed toe. Men begon met een hemd en daaroverheen konden wel 10 onderrokken zitten!
Mevrouw Erna had zeer veel voorbeelden bij zich en nog veel meer dia’s, die een en ander verduidelijkten. Het hele verhaal werd verteld in smeuïg Vlaams en was doorspekt met hilarische anekdotes. Er werd heel veel gelachen!
Na de pauze, met kaasblokjes en worst, ging Erna verder en kwam steeds dichter bij de huidige tijd. Na de grote hoeveelheid onderrokken werd afgebouwd en er ontstond een soort onderbroek. Deze was tussen de benen open. Volgens Erna werden deze broeken in België “snelzeikers” genoemd en in Nederlands Limburg “open rijtuigen”. Het aantal lagen werd minder en minder.
De smalle taille kwam in de mode. De dames snoerden zich in en het korset werd geboren. Ook wilde men laten zien dat men borsten had, ook al moest men een vosje gebruiken om dat duidelijk zichtbaar te maken. De BH ontstond, nylon kousen en dus ook jarretels. Door de komst van de panties verdween dat ook weer. Alhoewel….
Het was al half zes geweest, toen Erna haar verhaal afrondde. Het was een vrolijke, hilarische, maar zeker ook leerzame middag. Laten we hopen dat het plezier tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst tekenend is voor de rest van 2019.N