Oorlogspoëzie en Muziek, vrijdag 18 oktober.

Oorlogspoëzie en muziek was een zeer goede combinatie met Liesbeth Vonhögen en Pierre Rietrae. De muziek sloot naadloos aan aan de gedichten en andersom.
Liesbeth vertelde over haar onderzoek naar oorlogspoëzie. Zij had de dichters gerubriceerd in dichters, die de oorlog hadden meegemaakt, de dichters, die kind waren in de oorlog en sprak dan ook over herinneringspoëzie. Of gedichten die gemaakt zijn n.a.v. een foto, de zogenaamde fotogedichten. Liesbeth vertelde ook over de achtergronden van sommige dichters en las soms een couplet voor. O.a. over bijv. Remco Campert, wiens vader in 1943 geëxecuteerd was, over hoe hij het beleefd had toen zijn moeder kwam vertellen dat zijn vader dood was. 40 jaar later had hij dat moment in een gedicht verwerkt en er nooit met zijn moeder meer over gesproken.
Pierre Rietrae had passende muziek erbij gezocht. Onder andere Sjostakovitsj die in 1943 muziek had gecomponeerd over het beleg van Leningrad. In de muziek had hij de sirenes en bominslagen verwerkt. Muziek van Karl Jenkins waarin je a.h.w. de soldaten hoorde marcheren en een deel uit het requiem van Benjamin Britten.

Na afloop werd er een ‘glaasje’ geschonken en werden er heerlijke hapjes geserveerd om te vieren dat Limburg nu 75 jaar bevrijd is. Het was een feestelijke afsluiting van een buitengewoon indrukwekkende avond.