Vijfdaags reisje met het Vrouwengilde naar Frankenland, 26 t/m 30 mei 2019

Zondagmorgen kwart voor acht staan alle gildeleden met een goed humeur op de bus te wachten. We zijn maar met 29 vrouwen? Er hadden zich wegens ziekte 9 personen afgemeld. Dat is erg jammer voor hun. We zwaaien de mannen uit en beginnen vol verwachting aan ons reisje. De sfeer in de bus is prima. We hebben een leuke jonge chauffeur en Ton Kropivsek van Lipatours begeleidt ons weer net als voorgaande jaren. Ton verzorgt ons met koffie of andere drank.
Na de eerste sanitaire stop krijgen we allemaal bij de bus een glaasje wijn uit Frankenland. Dat verhoogt de gezelligheid. Het is lekker zonnig weer  en we zijn benieuwd naar Frankenland!
We gaan vandaag naar Würtzburg en in Ebrach bezoeken we een indrukwekkend kloostercomplex met een nog indrukwekkender kloosterkerk. Wat een prachtige steden aan het begin van de Romantische Strasse.

Om 18.00 uur komen we aan in Breitengüssbach bij Hotel Vierjahreszeiten. De Wirtin staat ons in Dirndljurk op te wachten op het terras en heet ons van harte welkom. We krijgen allemaal een glaasje Frankenwijn en als de muziek klinkt mogen we naar binnen waar de Wirt ons met zang en muziek uit een klein draaiorgel welkom heet. Wat leuk! Het hotel is prima. De kamers zijn mooi, het eten is goed ( de klöse waren voor sommige wel vreemd).
We bezoeken op dag twee de stad Bamberg. De hele stad staat op de Werelderfgoed lijst van Unesco. We gaan hier met twee gidsen de dom en de stad bekijken. De gids vindt het geweldig dat we allemaal Duits verstaan. We hebben weer geluk met zonnig weer.
‘s Avonds na het diner geeft de Wirt een wijnproefavond. Hij zingt en draait met z’n orgeltje en maakt grapjes. Hij leert ons jodelen en we zingen met z’n allen mee.
Dag drie naar Bayreuth. Rondleiding in het Festspielhaus. We horen veel over Richard Wagner. Uit de hele wereld komen liefhebbers van opera’s om voorstellingen van Wagner bij te wonen. De wachtlijst voor een entreekaart is 10 jaar! Weer zijn we onder de indruk van alles wat we zien en horen en de pracht van deze stad.
Na de lunch rijden we met de bus en onze vriendelijke gids, die ontzettend veel weet te vertellen, door de Fränkische Schweitz. Wat een prachtig wijds groen land.
Ook nog even naar de indrukwekkende grote grot die de ingang vormt naar de druipsteengrotten. Annemiek legt alles op foto vast.

Na het voortreffelijk diner komt onze gastvrouw in Dirndljurk voor ons zingen. Na zo’n vermoeiende dag en mooie avond slapen we goed. 

Dag vier naar Coburg. Rondleiding in Slot Ehrenburg. Met ongeloof kijken we naar de weelde van de zalen en plafonds. Wat een ongelooflijke rijkdom en overdaad.
Daarna rijden met de bus naar Vierzehnheiligen! Volgens de legende is hier een wonder gebeurd nadat de mensen veertien Heiligen hadden aangeroepen. Nu is het een bedevaartsoord met een prachtige kerk vol pracht en praal.

Helemaal voldaan zitten we weer aan het diner waarna we gezellig bij elkaar zitten.
Ton gaat met ons een liedje zingen waarbij we op elkaars bovenbeen en schouders moeten kloppen. Dit levert veel gelach op.
Dan gaat Annie Kockelkoren nog wat koddige verhaaltjes voorlezen en wordt ons gildelied nog gezongen. Ook deze dag was weer een succes.

Dag vijf vertrekken we naar Volkach voor een boottocht op de Main. Het is stralend weer en we zitten buiten en binnen. We kletsen wat af en er is een gezellige sfeer. Aansluitend stappen we in de bus en gaan op weg naar huis. De terugweg lijkt langer te duren dan de heenweg.

De klap op de vuurpijl is het afsluitende diner bij Choco in Simpelveld.

We zijn helemaal voldaan als we in Landgraaf aankomen en bedanken Tilly en Marlies, de chauffeur en Ton Kropivsek voor hun goede zorgen!

Hopelijk Gaan we volgend jaar weer op reis!
Annie Wassen-Kraft

Foto’s: Annemiek Wosniak-Duprez