Wandeling Bocholtz e.o. met Jos Littmann, woensdag 31 oktober.

Het weer was bewolkt en soms een buitje regen. Maar 12 personen wilden toch genieten van deze wandeling en waren nieuwsgierig wat Bocholtz te bieden heeft. Onder leiding van onze gids Jos Littmann werd een verrassende wandeling gemaakt. Bocholtz ligt in het dal van de Eyserbeek en het plateau van Bocholtz grenst aan de uitgedoofde vulkaan waar Aken in ligt. Denk hierbij aan de warmwater-Elisebrunnen en de bronnen in Burtscheid. Aan de zuidkant zijn restanten van Romeinse bebouwing, een sarcofaag en ook munten gevonden. Via een mooie holle weg en langs de Aussiedler-boerderij werd richting het gemeenschappelijk industrieterrein van Nederland en Duitsland, Avantis, gewandeld. Op het plateau van Bocholtz kon genoten worden van prachtige vergezichten. Maar eerst werd nog even gekeken bij een oude grenssteen van Aken met de Pruissische adelaar. Bij deze grenssteen stond een rijk dragende mispelboom. Denk hierbij aan het gezegde: “Zo rot als een mispel”. Deze vrucht is door de Romeinen naar onze streken gebracht.
Na de bezichtiging van het natuurkunstwerk op Avantis, ging het bergafwaarts richting Bocholtz centrum. Hier werd eerst Hoeve Overhuizen of Oberhausen bezocht. Dit is een monumentaal boerderijcomplex. Deze typisch Zuid-Limburgse, uit kalksteen opgetrokken carréboerderij is een voormalige kasteelhoeve. Het 18e-eeuwse complex ligt aan de oostelijke rand van het dorp, vlak bij de Duitse grens, en is tegenwoordig in gebruik als adviescentrum van de Rabobank Centraal Zuid-Limburg. Het gehele bouwwerk is beschermd als rijksmonument.
De eerste vermelding van huis Overhuizen of Oberhausen stamt reeds uit 1330. Het huis werd in 1870 gesloopt en de gracht gedempt. Alleen de boerenhoeve met toegangspoort en een kleine kapel resteren thans nog. Het complex werd tussen 2009 en 2010 compleet gerestaureerd en verbouwd. De Rabobank heeft in februari 2013 het pand gekocht en ingericht als een nieuw adviescentrum. Na de bezichtiging van Overhuizen was er heerlijke koffie met iets lekkers bij Hoeve Scholtissenhof en werd er nagepraat over een mooie wandeling.